Rosie the Riveter

Marilyn Monroe-Ultima Zeițã
Jerome Charym
Ed. Gallimard, 2007

   Este unul dintre cele mai faimoase simboluri americane din al Doilea Rãzboi Mondial, simbolul celor 7 milioane de femei muncind în uzine și liniile de apãrare "din spatele frontului", în timp ce soții lor luptau pe câmpul de bãtãlie.
       
       Musculoasã și înzestratã cu o putere misticã, cu pletele strânse sub o basma, lucrãtorul neobosit care putea sã ducã orice lucru la bun sfârșit: sã saboteze luptele și sã ajute la construirea avioanelor și a camioanelor - acest personaj este considerat emblema feminismului în Statele Unite.

           Potrivit Enciclopediei "Istoria Economiei Americane", mișcarea Rosie Riveter, a crescut numărul femeilor muncitoare la 20 de miloane în anul 1944, o creștere de 57% față de anul 1940. Cel mai important lucru în ceea ce privește această mișcare este că femeile au putut demonstra că se pricep și la "treburi de bărbați".


     Termenul a fost folosit pentru prima oară în 1942, într-un cântec cu același nume scris de Redd Evans și Ioan Loeb Iacov - devenit hit național.

All the day long,
Whether rain or shine
She’s part of the assembly line.
She’s making history,
Working for victory
Rosie the Riveter



         În același an, artistul J. Howard Miller a fost angajat să creeze o serie de postere.
Unul dintre acestea a devenit celebru "WE CAN DO IT!"
Intenția sa era să ajute la recrutarea femeilor pentru a se alătura forței de muncă.
          Modelul după care s-a realizat posterul se numește Geraldine Doyle, o muncitoare din Michigan. Această imagine nu a intenționat a fi Rosie Riveter - personaj fictiv.







     Inițial posterul nu a fost observat, fiind afișat timp de 2 săptămani în februarie 1942 în fabrica pentru care fusese realizat. A fost redescoperit în jurul anilor 1970 - '80 devenind celebru ca și "Rosie Riveter".











Imaginea este promovată și astăzi, însa nu tocmai în aceleași scopuri.

 

 

 *   Rosie Riveter a fost asociată cu o persoană reală pe numele de Rosie Will Monroe care s-a născut în Kentucky în 1920 și care s-a mutat în Michigan în timpul celui de al doilea Război Mondial. A lucrat la Willow Run Aircraft Factory în Michigan unde participa la construirea bombardierelor de tip B-29 și B-24 pentru forțele aeriene americane.
 
  *  În 1943-1945 Shirley Karp Dick (care a fost o adevarată Rosie în 1939-1944) a reînviat rolul ei ca Rosie Riveter. A fost plătită cu 6 dolari ca să pozeze. O fotografie faimoasă a fost cea în care Rosie calcă pe o carte scrisă de Adolf Hitler. În timpul "mandatului" ei ca Rosie, Shirley a făcut parte din mișcarea care a motivat milioane de femei să ajute țara făcând acte, muniție pentru soldați sau alte munci care necesitau efort pe timpul celui de al doilea Război Mondial.

   *  În 1944, angajată într-o fabrică de armament, Norma Jeane (Marilyn Monroe) era și ea o Rosie Riveter, chiar dacă prea puțin convingatoare. În aceste fotografii realizate de David Conover, ea nu dă dovadă de determinarea, nici de trupul lui Rosie și totuși, e la fel de implicată în producerea muniției de război.

Un comentariu:

  1. In sfarsit am aflat si eu mai multe despre aceasta imagine.Nu am cu cine discuta acest subiect si informatiile sunt slabe.

    Feminismul implica mult mai multe decat cele descrise aici.

    Un mic exemplu si critica constructiva:Isus a vorbit despre pace ,despre iubire.Urmasii lui au facut TOTAL contra a ce a ce a zis el.
    Mahomed era vegetarian si egalitarist,urmasii lui au facut si fac TOTAL contra a ce a ce a invatat el.
    Budha era vegetarian si azi:majoritatea budistilor consuma carne si fac TOTAL contra a ce a ce a invatat el.
    La fel am observat si la unele feministe cu care am avut de a face:Bell Hooks a spus:"feminismul este miscarea abelor sexe"si multe feministe fac TOTAL contra a ce a ce a invat Bell Hooks.la fel feminista Jane G.Galvin a spus:ca sa fii pentru drepturile femeilor nu trebuie sa fii impotriva barbatilor"si nu prea vad feministe sa o urmeze.
    Eu pe blog fac activism pro feminist,si nu am suportat niciodata sexismul discriminare de gen.Dar ascriu si articol unde critic pe castratoarea Astrid Vang si ideile ei sexiste care sunt si:contra lezbienelor.Din pacate feminismul in alte tari IN UNELE cazuri ditruge familii,pentru ca:se abate de la adevarata invatatura.
    As dori sa atrag atentia:SA NU SE UITE LUMEA FEMINISTA CA SUNT BARBAT SI CA AS AVEA ORGOLIU DOAR CA FIINTA CARE SUSTINE DREPTATEA RIDIC CUVANTUL:incercati sa respectati drepturile EGALE .Deci:SI femeile pot conduce nu doar:"femeile sa conduca"-observi diferenta.
    Malefica societatea patriarhala discrimineaza la fel ambele sexe.Discriminarea naste discriminare.
    Blogul meu:
    http://econinja.ecosapiens.ro

    si cel recent:

    http://anarhismulvegan.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere